MÉZédesen egészséges!

 A közhiedelemben egészségesnek tartott nektár jóval sokoldalúbban felhasználható mint gondolnád. Ha elolvasod az alábbi bejegyzést, megtudhatod mi mindenre jó.

honey-948452_960_720.jpg

 

A görögök égi harmatnak hitték

Az aranysárga édességet már az ősember is beépítette a táplálkozásába, igaz akkor még csak csemegeként. Az ókori görögök égi harmatnak hitték. Ma már közismert, hogy a virágméz a növények nektárjából a méhek gyűjtő, átalakító és sűrítő tevékenysége során alakul ki. A méz megkötése természetes folyamat. Egy egészséges kaptárban több mint 60 ezer méh van. Egy nap 120 kg nektárt is begyűjthetnek. A mézzel és méhészeti termékekkel való gyógyításnak külön neve is van: apiterápia.

Tele van vitaminnal, és ásványi anyagokkal

 

Mai ismereteink szerint, 70 -féle gyógy és fiziológiai hatással bír, tudni kell azonban, hogy csak a megfelelően kezelt méz egészséges. Tartalmaz szénhidrátot, B1, B2, B3, B5, B6, és C vitamint, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot, nátriumot, cinket és természetes antioxidánsokat. 70% - 80% glükóz és fruktóz keveréket, és 20% vizet .Az a méz, amely éveken keresztül,nem kristályosodik ki plusz adalékanyagot tartalmaz, melynek semmi köze nincs a mézhez. A méz korlátlan ideig tartós. A köznyelvben elterjedt cukros méz kifejezés, nem állja meg a helyét, mert a mézben egyetlen gramm klasszikus értelemben vett cukor sincs. Édes ízét a glükóz és a fruktóz adja, mely a növényi eredetű előállítódásból származik.

honey-5866_960_720.jpg

Védi az egészséget

Egészséget védő, megőrző és fejlesztő hatása fizikai és kémiai tulajdonságain alapul. Cukrai egyszerűen, könnyen felszívódnak. Nem csak édes, hanem szerves savakat is tartalmaz, melyek,- illat és aromaanyagai révén, melyek közül néhány még fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és nyugtató hatással is rendelkezik-,javítják az étvágyat, elősegítik az emésztést. Már a középkorban is felhasználták gyógyításra, nem csak belsőleg, külsőleg is. Savkezelésére, fertőtlenítésre. Ha az arcbőrödre kened, puha és selymes lesz.

Megszüntetheti szervezetünkben az ásványi anyag hiányt

Változatos ásványi anyag tartalma által hozzájárul szervezetünkben ezek kívánatos egyensúlyának eléréséhez, az esetleges hiány megszüntetéséhez. Sokoldalú táplálék, mely többféle szükséges anyaggal látja el a szervezetet. Felveszi a küzdelmet a baktériumokkal, támogatja az emésztést, a májat, a vízkiválasztást, táplálja az izmokat, nyugtató és enyhe hashajtó. Tisztítja a vért, normalizálja a vérnyomást. Egy kiskanállal elszopogatva megnyugtatja a stresszes idegrendszert. férfi potencia növelésére kiváló.


Cukorbetegeknek nem ajánlott

Száznál is több aromaanyag fordul elő benne. Az aroma, az illat és az íz a nektárt termelő növények sokfélesége miatt lesz annyira változatos. Bár a méz szárazanyag-tartalmának 85-95%-át kitevő cukrok többsége egyszerű cukor, főleg gyümölcs és szőlőcukor, de mégsem ajánlott a fogyasztása a cukorbetegek számára, csak abban az esetben, ha kóma alakul ki. Ilyenkor a szájpadlásra kell egy kis mézet kenni, mert innen szívódik fel a leggyorsabban. Bár nagyon egészséges a fogyasztása, mégsem érdemes túlzásba vinni. Napi egy teáskanál tökéletesen elég, mindenkinek.

A közhiedelemmel ellentétben, nem hizlal

A benne lévő gyümölcscukor a májban elraktározódik, nem lesz belőle zsír. Szőlőcukra sem tud zsírrá alakulni, mert gyorsan elég az izmokban. Tejcukrát felhasználják a bélben lévő hasznos mikroorganizmusok, így az sem rakódik le. Egyes mézek (káposztaméz, mentaméz) vízhajtó hatásúak, amelyek ezáltal súlycsökkenést idézhetnek elő. A mézfogyasztás az egészséges szervezetű ember számára aktívabb életet biztosít. Fogszuvasodást sem okoz, mert a benne levő fertőtlenítő anyagok gátolják annak megindulását.