Kérdezz, hogy sikeres légy!

kerdes2.jpg

Számtalan önfejlesztő módszer létezik manapság, legtöbbnek az alapja a pozitív gondolkodás kialakítása. Nem túl régen, még úgy hittük, hogy ha pozitív megerősítésekkel itatjuk át agyunkat, mindent elérhetünk. Nem vitatom ennek a módszernek a sikerét, de mostanában van egy új alternatíva: a kérdezés

Megerősítések 

A sikerhez, legyen bármilyen területen egy pozitív attitűd kialakítása szükséges, mert el kell várnod, hogy elérd a célodat. Ha csak most léptél erre az útra, akkor igénybe vesz némi időt más szemszögből nézni az egész életedet, mint eddig . Ismereteink szerint az átformálás mostanáig a megerősítésekkel történhetett. Lehet azonban olyan, hogy beleütközöl, abba az akadályba, hogy nem tudod átélni, elhinni a megerősítést, nem jön az elvárt eredmény, vagy legalábbis nem olyan gyorsan, mint szeretnéd. Mivel a ma embere szereti az instant megoldásokat, nem biztos, hogy hosszú ideig képes leszel gyakorolni. Ha pedig nem hiszed el amit mondasz, akkor vajmi kevés hatása lesz a lélektelen mantraszerű ismételgetéseknek. Persze, nem azt mondom, hogy ne használj pozitív megerősítéseket, vagy, hogy azok rosszak lennének, csak azt, hogy bizonyos elméletek szerint van egy egyszerűbb és hatásosabb módja a célok elérésének.

kerdes.jpg

Kérdések 

Talán a legelső fórum, ahol megjelent ez az, újfajta megközelítés, az Noah St. John, A siker titkos kódja című könyve volt. Ő Formatív Kérdéseknek hívta ezeket. Azóta már más könyvekben is lehet olvasni a kérdések hasznosságáról, és eredményességéről. Ilyen például Richard Bartlet Mátrixenergetika című könyve is. Mért hatnak jobban a kérdések a megerősítéseknél? Mert nem kell elhinni őket, és így kicselezheted az elmédet. Míg a megerősítésekre úgy reagálsz tudat alatt, hogy kategorizálod őket, és vagy megtartod, vagy elveted, a kérdések esetében ez nem áll fenn. Ha felteszek egy kérdést, választ várok rá, az agy is elkezdi keresni a feltett kérdésre a választ, és felvonultat egyre több olyan igazságot, amely megfelelhet válaszként. Ha például, a: Boldog vagyok.- helyett a Mért vagyok én boldog ?-kérdést teszed fel, akkor agyad automatikusan elkezdi keresni azokat a pontokat az életben, amitől boldog lehetsz. A Vonzás Törvénye alapján, abból kapsz többet amire fókuszálsz ezért elkezded magadhoz vonzani a boldogságot. Természetesen a kérdések negatív irányba is működnek, tehát, ha a Mért vagyok ilyen szerencsétlen?-kérdést teszed fel magadban, akkor a tudatalatti erre fog választ keresni, és csak még szerencsétlenebbnek fogod érezni magad, érzéseid pedig megteremtik a valóságot.

Kérdésalkotási szabályok 

Legyen célod, amit szeretnél elérni, aztán tedd fel a kérdést, jelen időben, mintha már meglenne a vágyott dolog. Például: Mért élek ebben a gyönyörű kertes házban?Miért vagyok ennyire boldog, ennyire szerencsés? Miért élek, egy csodálatos párkapcsolatban? Mért ennyire figyelmes velem a párom? A kérdéseket vég nélkül lehet, és érdemes is folytatni, mert addig amíg kérdezel, teremtesz, és megengeded az Univerzumnak, hogy választ adjon a kérdéseidre, érzések, lehetőségek formájában. Ezen elmélet szerint, ha abbahagyod a kérdezést, kijelentesz valamit, ezáltal lezárod azokat a lehetőségeket, amelyek kívül esnek elképzeléseiden hiteden, logikádon. Ha kérdezel, olyan megoldásokat is leszállíthat neked az élet, amelyekre nem is gondoltál.