Ezért fogyaszd a bodzát!

bodza.jpg

 

Hatékony influenza ellen

 A  fekete bodza virágjából készült tea nagyon hatásos megfázás, hörghurut és influenza esetén. Izzasztószerként, és az immunrendszer erősítésére is használható. Erősen vízhajtó hatású. Orrdugulás, köhögés esetén inhalálj vele, mert tisztítja a légutakat. Lázcsillapító hatása is számottevő, izzasztó és hűtő hatása miatt.

 

Méregtelenítő, segíti a fogyókúrát

 Olyan fertőzések tisztításában segít, mint pattanások, bőrkiütések, erre a célra már az indiánok is alkalmazták.  Főzetét általános vérzéscsillapításra is használják. A testsúly normalizálásában, fogyókúrában is segít, ehhez azonban napi 5 csészével el kell fogyasztanod, addig, míg el nem éred a kívánt testsúlyt. Védelmet nyújt a veséknek, és lassítja az öregedést. Ha azonban vérnyomásproblémáid vannak, vagy korosabb vagy, akkor csak óvatosan fogyaszd, mert idősebb embereknél gyengítheti a szívműködést, túladagolás esetén összezavarhatja a vérnyomást.

bodza2.jpg

 Külsőleg is használható

 Nyugtató hatása miatt borogatásként alkalmazhatjuk mellhártyagyulladásra, vérömlenyre, köszvényre, fagyásra, pikkelysömörre, ekcémára. A kéregből főzött tea enyhíti a reumás tüneteket,a népi gyógyászat féregűzésre alkalmazza, fontos azonban, hogy a kérget mindenképpen frissen kell használni. A kéregből készült teából ne fogyassz többet napi egy csészénél, és egyszerre csak egy kortyot igyál!

 Termése is gyógyszer

 A virág, és a levelek mellett az érett fekete bogyók is gyógyhatással bírnak, tele vannak antioxidánsokkal és flavonoidokkal. Egyik hatóanyaga az  antocianin  a szabad gyökök semlegesítésében vesz részt a keringési rendszerben. Emellett hashajtó, vérnyomáscsökkentő, köhögéscsillapító. A bogyókból  általában gyógylekvárt készítenek. A nyers bogyókból nem ajánlatos nagyobb mennyiséget elfogyasztani, mert ciánglikozid tartalma miatt toxikus hatású lehet.