Nem jön álom a szemedre?

 sleeping-1159279_960_720.jpg

Az alvás nem luxus, hanem szükséges ahhoz, hogy a szervezeted megfelelően működjön. Ma mégis egyre többen panaszkodnak, hogy nem tudnak megfelelően aludni, esténként csak forgolódnak, kínlódnak, bárányokat számolnak. Ha te is köztük vagy, olvasd el ezt a bejegyzést!

 Mit okoz az alváshiány?

Szakemberek szerint az emberek manapság két órával kevesebbet alszanak naponta, mint hatvan évvel ezelőtt. Ennek oka, a megváltozott életmód, hiszen ma már sokan sötétben is dolgoznak, illetve a fiatalok azok, akik kevesebbet alszanak a kelleténél, mert  a számítógépen vagy okostelefonon éjszakába nyúlóan chatelnek a barátokkal. De a szervezet biológiai órájába bezavarnak elektromos készülékeink is, laptopok, mobiltelefonok, televízió. Ha nem alszol eleget, az rákot, cukorbetegséget,  szívbetegséget, elhízást okozhat. Csökken a figyelem, és a döntésképesség. A hangulat is leromlik, búskomorrá válsz.

 Teremtsd meg a feltételeket!

  Az alvásra is elő kell készülni, nem csak lélekben, fizikálisan is. Feküdj le időben, ágyad legyen kényelmes, a szoba legyen sötét. Sokan bekapcsolva hagyják a televíziót, elalszanak mellette. Ez azért nagyon helytelen, mert egyrészt felszínes alvást biztosít, másrészt alvás közben mélyebb tudatállapotba kerülsz, és ha éppen egy krimi alatt szundítasz el, az alvásod is zaklatott lesz. Aludj csendben. Ne legyen a hálóhelyiségben sem túl meleg, sem túl hideg, és figyelj oda az ágynemű anyagára is. Lehet, hogy a szatén nagyon szép és csábító, de nem kifejezetten kellemes aludni benne.  Legjobb a gyapjú ágynemű, mert annak a legjobb a hőszigetelése, de ha ez nincs, akkor is legyen puha, kellemes tapintású, amibe kellemes belefeküdni.

  alarm-clock-1193291_960_720.jpg

 Tedd le a napi gondokat!

 Az ágyba ne vidd be a napi gondokat, problémákat, próbálj meg elszakadni a teendőktől, az előző nap problémáitól, a másnap feladataitól. Ha nem tudsz relaxálni, meditálni, egyszerűen csak kezdj mélyeket lélegezni, majd megfigyelni légzésed ritmusát. Nagyon hamar el fogsz aludni.

 Sokan bőségesen vacsoráznak esténként, te ne tedd! Mert nem segíti elő az egészséges alvást. Lefekvés előtt pár órával már ne egyél. Ha nagyon éhes vagy, maximum egy almát, vagy salátát. Az edzést is  tedd a nap más szakaszára, mert ha este edzel, felpörögsz tőle. Az jó, ha beépíted az életedbe, főleg akkor, ha nem végzel fárasztó munkát, mert az alvászavaroknak van egy nagyon egyszerű, kézenfekvő oka is: ha nem vagy elég fáradt. Ezért is érdemes természetesen nagyon sok más pozitív tulajdonság mellett mozogni. Lefekvés előtt szellőztess ki, vagy ha jobb idő van, aludj nyitott ablaknál, mert az oxigén dús levegő elősegíti a mély alvást.

Jó éjszakát!