Ezért fogyaszd a batátát!

batata-vada-895274_960_720.jpg

 Az édesburgonya vagy batáta rengeteg egészségügyi előnnyel rendelkezik. Ha valóban elkötelezed magad az egészséges étrend mellett, mindenképpen építsd be az étrendedbe.

 Édesnek édes, de nem burgonya

 Az, hogy a neve édesburgonya lett, csupán egy rendszertani tévedésnek köszönhető. Nem burgonyaféle, hanem a szulákfélék családjába tartozó növény, amely a szubtrópusokon lévő emberek egyik legfontosabb élelmiszere. Két alapvető fajtája van, az egyik fajtának a  színe sárga vagy fehér, a másiknak pedig mély lila. Gumóit sokféleképpen lehet fogyasztani, sütve, párolva, köretnek húsok mellé, főzelékként, de még édes sütemény is készülhet belőle. A felhasználási módja végtelen, a fantáziádra van bízva.

Jót tesz a fogaidnak

 Mivel sok D-vitamin van benne, nagyon jó szolgálatot teszel a fogaidnak, csontrendszerednek, ha gyakran fogyasztod ezt a zöldséget. Ezen felül jó a bőrödnek, hozzájárul az immunrendszered általános egészségéhez. Segít fenntartani a jó hangulatot, ezért most, hogy kevesebb a napfény az elkövetkező hónapokban, és a napból nehezebb felvenni a D -vitamint, pótold valamelyest édesburgonya fogyasztásával!

batata-2782120_960_720.jpg

 Gazdag C-vitamin forrás

 C-vitamint nemcsak a citrusfélék tartalmazhatnak, az édesburgonya is nagyon magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. Akár a napi szükséglet 40%-a is benne lehet egy zöldségben. Így a batáta fogyasztásával a C-vitamin összes áldásos hatását élvezheted. Segít még a stressz kezelésében, és a kollagén felvételében, amely a csontok és az ízületek egészségéhez is hozzájárul.

 Támogatja a szíved munkáját

 Nagyon gazdag káliumban és B6 vitaminban, amely rendkívül fontos ahhoz, hogy a szíved egészségesen működjön. Hiszen a kálium a vérnyomásod normalizálásában segít a B6 vitamin pedig  megelőzi a szív és érrendszeri betegségeket. De rengeteg ásványi anyag található még benne, mint kálcium, vas, magnézium, foszfor, cink, nátrium, szelén, és réz.

 Magas antioxidáns tartalmú

 Az édesburgonya igazán teli van antioxidánsokkal. Megtalálható benne például a flavonoidok családjába tartozó quercetin, amely segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő, illetve természetes módon kezelhető vele az allergia. Így, ha sok batátát fogyasztasz, az segítségedre lehet az allergiád kezelésében is. A sárga batáta béta-karotint tartalmaz nagy mennyiségben, míg a lila anthocianint. Az anthocianin gyulladáscsökkentő hatású, így segít bizonyos betegségek távol tartásában. Jelentős mangán is található benne, amely segíti az emésztést,  és szerepet játszik abban, hogy a tápanyagok megfelelő módon épüljenek be a  szervezetedbe. Egy közepes méretű batáta a napi szükséglet 28 %-át adja.

 Védi a szemeid egészségét

 A batáta remek béta -karotin forrás, már egy közepes méretű zöldségben is a napi szükségletnek több mint 200 %-a található meg. A béta- karotin forrása az A vitaminnak, ami hozzájárul szemed egészségéhez, látásod élességéhez. Ezenkívül, természetes immunerősítő.