Legyen a kamrádban mindig cickafarkfű

cicka_tea.jpg

A cickafarkfüvet a nők teájának tartják, hiszen a gyengébb nem problémáira kiváló megoldást kínál. Ismerd meg, hogyan enyhíthetsz nehezebb napjaidon a természet erejével!

Már az őskorban is ismert volt

Mondhatjuk, hogy ősi gyógynövényről van szó, hiszen a cickafarkfű már az őskorban is ismert volt. Régészek,egy neander- völgyi temetkezési helyen nagy mennyiségben találtak a növény virágporából. Gyógyításra az ókorban kezdték használni, vérzés csillapítására, sebre, fekélyre. Diadalútja azóta is töretlen, minden korban alkalmazták kezelésekben. A mai kor embere minden olyan esetben fogyaszthatja,amikor görcsoldásra, gyulladás csökkentésére van szükség. Hatóanyagai között megtalálható a tannin, a flavonoidok, az alkaloidok,a kumarin és illatanyaga, az azulén. Tartalmaz még egy, a kamillában is meglevő anyagot, a kamazulént, amelynek görcsoldó hatása van, és nyugtatja az emésztőrendszer, és a méh sima izmait,így a menstruációs görcsök csillapítására is alkalmas. Illóolaja sötétkék vagy sötétzöld színű, fűszeres, kissé kámforos illatú.

Gyógyhatása széleskörű

Ha teaként fogyasztod, enyhítheted a gyulladásokat,használhatod hüvely és, méhgyulladásra, fogínygyulladás kezelésére. Hasi fájdalmakra, puffadásra is kiváló, megszünteti a gyomorbántalmakat, de kezelhető vele az epe és májbetegség is. Ilyenkor a szokásosnál gyengébb teát készíts magadnak. A menstruációs vérzést és a görcsöket csökkenti. A migrénes fejfájást enyhíti egy csésze kortyonként elfogyasztott cickafarkfű tea. Légzőszervi megbetegedésnél inhalálásra is lehet használni. llyenkor 1 liter vízhez adj egy csapott evőkanál teafüvet. Vértisztító hatása jelentős. Ha nem tudsz aludni, akkor is biztonsággal nyúlhatsz a cickafarkhoz, mert altató hatása is van. Megtalálható benne egy tujon nevű vegyület, ami kis mennyiségben hipnotikus hatású nyugtató hatást fejt ki.

cickafark.jpg

Külsőleg is használhatod

Aranyérre, vérzés csillapítására, nagyobb sebekre borogatásként alkalmazhatod. Nagyon ismert az ülőfürdőként való felhasználása. Így is használhatod aranyér és nőgyógyászati megbetegedések orvoslására. Problémás bőrű gyermekeknek a fürdővizébe is érdemes keverni cickafark főzetet.

Fontos tudni, hogy a gyógynövények lassabban hatnak, mint a gyógyszerek, így igazi eredményt kúra szerű 4-6 hetes fogyasztásával érhetsz el. Vigyázz azonban, mert ha túlzásba viszed a fogyasztását, az itt leírtakkal ellenkező hatásokat érhetsz el.