Készíts otthon japánkristály italt!

japankr.jpg

2 liter ital elkészítéséhez szükséges:


2 literes, vagy annál nagyobb csavaros fedelű, nagy szájnyílású befőttes üveg,
6 evőkanál, alaposan megmosott, kiáztatott gomba,
10-15 dkg kristálycukor /ízlés szerint/,
4 db. szárított füge, vagy 2 púpos evőkanál mosott mazsola,
1 alaposan megmosott citrom fele,

Az elkészítés menete


A gombát csak műanyag, vagy ép zománcú edényben áztassuk, a gomba adagolásánál ne használjunk fém kanalat!!
Először a megmosott mazsolát, citromot, valamint a szájízünknek megfelelő mennyiségű cukrot töltjük az üvegbe, feleresztjük vízzel, jól összekeverjük (a gomba ez alatt csap-hideg vízben ázik). Amikor az üvegben megnyugszik a víz, beletesszük a 6 evőkanál gombát. Tányérral, műanyag fedővel, vagy üveglappal letakarjuk.

Erjesztési idő


Legalább, 2 nap, maximum 3 nap. A szénsav-tartalom napról-napra emelkedik (nem tanácsos szorosan lezárni, mert a fejlődő gáznak feszítő ereje van).
Két nap eltelte után az italt leszűrjük, és az italban áztatott citrom levét hozzáadjuk a szűrt léhez, és fogyasztás céljából egy másik üvegbe töltjük. 
Hűtőszekrényben tárolva, hidegen fogyasztjuk.

Néhány jó tanács az ital szűrésével kapcsolatosan. (mazsolával történő erjesztés esetére)


Ha a normalizáló hatást szeretnénk elérni, akkor mindig ugyanabban az időben szűrjük le az italt . A második nap végre a mazsolák többsége felemelkedik a víz tetejére, és óvatosan leöntve az italt, könnyen szétválaszthatjuk a gombától. Ezt a mazsolát a szűrőből könnyedén ki tudjuk dobni, majd az üvegben maradt gombát és pár darab mazsolát is leszűrjük, és szétválasztjuk. A megmaradó gombát a bő mennyiségű vízzel töltött edényben (3-4 l) áztatjuk, és közben elkészítjük a következő 2 napos adagot.


A kefir-gomba annyira szapora, hogy minden szűréskor megduplázódik. A kefir-gomba nagyon értékes, ezért ha elszaporodik, ne öntsük ki, adjuk tovább!