Néhány szó a B2-vitaminról

hus.jpg

  A B2-vitamin (riboflavin) vízben oldódó vitamin. Elsősorban az aminosavak (a fehérjék építőelemei) és a zsírsavak lebontásában, ezen kívül a szöveti légzésben, az oxidatív funkciókban és a méregtelenítésben töltenek be fontos szerepet. Az emberi bélflóra is termel B2-vitamint, ezért hiányállapot ritkán alakul ki.
A B2 vitamin fontos szerepet játszik:


a zsírsavak lebontásában
a szénhidrátok anyagcseréjében
szöveti légzésben
méregtelenítésben
nyálkahártyák épségében

Életkortól függetlenül 0,15 mg/1000 kJoule bevitelt javasolnak, de idős korban sajnos a B2-vitamin hasznosulása is romlik, ezért itt a megkötés az, hogy nem lehet kevesebb a napi bevitel 1,2 mg-nál.
Legjobb B2-vitamin forrásaink a tej és tejtermékek, a zöldség- és főzelékfélék, a húsok, a máj, vese, tojás és a gabonafélék.