C-vitamint télen is!

 

 sea-buckthorn-3517797_1920.jpg

Tudjuk, hogy a C-vitamin nagyon fontos egészségünk megőrzésében, főleg a téli hónapokban érdemes minél többet fogyasztani belőle. A legjobb, ha természetes formában veszed magadhoz. Nézd meg a legerősebb C- vitamin forrásokat!

 Van jobb a citrusféléknél!

 Még ma is sokan hiszik, hogy a legjobb C-vitamin források a citrusfélék, pedig a citrom, a narancs és társaik csak a középmezőnybe tartoznak. Hazánkban is könnyen beszerezhetők a legjobb, legerősebb, legegészségesebb források.Íme  a lista:

Homoktövis, csipkebogyó,  kiwi

 A homoktövis a dobogó első fokán áll még világviszonylatban is. Tíz deka bogyóban, átlagosan 695 mg C-vitamin van. Napi két pohár homoktövis lé már elegendő a védelemhez.

Második helyen van a csipkebogyó. Felhasználáshoz legjobb hideg vízben áztatni egy éjszakán át. 100 grammonként 426 mg C-vitamint tartalmaz.  Jó, ha tudod, hogy lekvárnak megfőzve, forrázva elveszti a vitamintartalmát.

 A Magyarországon kapható kiwi, darabonként 75 mg.-ot tartalmaz.

  fekete ribiszke, áfonya,édes pirospaprika

 A fekete ribiszkét manapság egyre jobban megbecsülik, hiszen nagyon gazdag vitamin forrás.  Számos ásványi anyag, és sokféle más vitamin is található benne. Legjobb,  nyersen fogyasztva, de szörpök, lekvárok formájában is kiváló szolgálatot tesz. 10 deka fekete ribizli 200 mg C-vitamint tartalmaz.

 Mind a fekete, mind a vörös áfonya kiváló C-vitamin forrás. 100 grammban, 160  mg-ot található. Aszalt gyümölcsként télen is fogyasztható.

Az édes pirospaprika télen is könnyen beszerezhető  bármelyik üzletből, így már rögtön 340 mg C -vitaminnal is gazdagabb lehetsz. Persze, csak ha el is fogyasztod. Paprika félékből  a zöld chilipaprika  is jó választás, ha szereted a csípős ízeket. Mivel  itthon is termesztik, könnyű hozzájutni. 10 dkg-ból 242 mg, 1 darabból, 110 mg nyerhető ki.

Savanyú káposzta, petrezselyem

 Azt, hogy a savanyú káposzta C-vitamint tartalmaz, mindenki tudja. Azon kevés népi gyógyszerek egyike, amit nagyanyáink át tudtak ránk örökíteni. Az azonban, hogy tele van C- vitaminnal, egy erős tévhit. 100 grammja, csupán16 mg-ot tartalmaz. Érdemes akkor eszegetni belőle, amikor szezonja van, hiszen sok más ásványi anyagot is, magadhoz vehetsz általa.

 Gondoltad volna, hogy a petrezselyem is kiváló védelmet biztosíthat a téli hónapokban? Igaz 100 gr. 130 mg-ot tartalmaz, így a napi védelemhez még ki kell egészítened mással is.