Valódi támogató kapcsolatok

kapcsolat1.jpg

 

 Hiszem, hogy a kapcsolati háló megtartó ereje a legnagyobb biztonság a mai világban. A hatalmas technikai fejlődés, minden csodás lehetősége mellett, azt eredményezte, hogy talán ma van a Földön a legtöbb magányos ember. Éppen ezért van akkora sikere a közösségi médiáknak, hiszen megmutatja, hogy a kapcsolódásra lenne igény, de ez csak egy álmegoldás. Hogyan építhetünk valódi támogató kapcsolatokat?

 

Lépj ki a lakásból!

 

Napjainkban az informatikának köszönhetően, ahogy erre utaltam, sok minden könnyebbé vált, és ez jó. De ahogy a víz életet menthet, vagy akár ölhet is, ennek az éremnek is két oldala van. Lassan elfelejtünk valóban élni. Ahhoz, hogy ez megváltozzon az első lépés az, hogy akkor és arra használd a technikát, amikor és amire való, és ha igazi kapcsolatokat szeretnél, akkor lépj ki a lakásból és ott kezdd el építeni őket, látogasd meg a barátaidat, tölts időt, hús-vér emberekkel, és szerezz velük valódi élményeket.

 

Élvezd az ÉLET-et

 

Keress olyan programokat magadnak, amelyek miatt el kell menned otthonról. Rengeteg ingyenes program, előadás van ,kapcsold ki a telefonodat arra az időre, merülj bele abba, amiben éppen vagy. Élvezd! Sokan vannak mostanában úgy, hogy találkoznak egymással, és mindketten nyomogatják a tabletet vagy a mobilt. A közös élmények megélése lenne a lényeg, az együttes élmény.  Menj a természetbe, igyatok meg egy kávét együtt, nevessetek egy jót, látogass ki az állatkertbe, stb. Ha ez megtörténik később már igényelni fogod a találkozást, a más jellegű kikapcsolódást, hiszen már megtapaszttad, hogy  a virtuális és a való világ között, ég és föld a különbség.

 kapcsolat2.png

Figyelj RÁ!

 

Figyelj oda a másikra, jegyezd meg, mik azok az apró dolgok, amiket szeret, milyen vágyai vannak, és ha tudod, segíts neki ezeknek a megvalósításában. Lepd meg apróságokkal, olyanokkal, amik neked nem nagy dolgok, de a másiknak mégis örömet okoz. Még ha először úgy is érzed, hogy háttérbe szorulsz, egy idő után hidd el, visszakapsz majd mindent. Lehet, hogy nem azonnal, és még az is lehet, hogy nem ugyanattól az embertől, de te sem fogsz hiányt szenvedni támogatásban, figyelemben.

 

 

 

Beszélgess!

Beszélgess a családtagjaiddal, barátaiddal úgy, hogy valóban figyelsz rájuk. Legyen ez rendszeres. A mai világban nagyon kevés az olyan alkalom, amikor tényleg figyelmet kap az ember. Ha ezt a tanácsot megfogadod, rövid időn belül, hatalmas minőségi ugrást tapasztalhatsz majd a kapcsolataidban. Hiszen, mennyivel másabb, és több valakivel igazán együtt lenni, mint chatelni. Beszélgetés közben látni a másik arcát, a tekintetét, akár meg is lehet érinteni, érezni a kisugárzását. Ezt semmilyen technikai eszköz nem tudja pótolni.

 

 

Ölelj!

 

Ma már a betegségek körébe is felvették a szeretethiányt, mint kórképet. Ha nem kapsz elég szeretetet, azt minden porcikád megsínyli. Okozhat fejfájást, depressziót, szívműködési zavarokat, bőr és emésztési problémákat, nyak és derékfájdalmakat. Az ölelésnek gyógyító ereje van, megnyugtat, erőt ad, idővel nyitottabbá tesz. Már egy 20 másodperces öleléssel is fokozódik a szervezetedben az oxitocin termelés, amit a kötődés hormonként tartanak számon. Ez a hormon a felelős az anyai kötődés kialakulásáért, és a párkapcsolatokban a monogámiáért. Virginia Satir családterapeuta szerint napi négy ölelés szükséges a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz, tizenkettő a fejlődéshez. A szeretet, az ölelés életet ad, és élni segít, nem kerül semmibe, alkalmazd minél többször! Kimutatni a ragaszkodást nem szégyen, és ha felvállalod az érzéseidet, te is nyersz, és az is, aki kapja. Így lehet éltető, valódi kapcsolati rendszered, ami véd, támogat, felemel.