4 ok, hogy csalánnal végezz őszi méregtelenítést

csalantea.jpg

 

A csalán az egyik legerősebb tisztító hatással bíró növényünk. Ősszel neked is érdemes tartanod egy méregtelenítő kúrát, ezzel a csodálatos gyógynövénnyel!

 

Méltatlanul mellőzött gyógynövény

A csalán úton-útfélen megtalálható. Hazánkban és Európában már régóta ismert a gyógyító hatása, mégis méltatlanul mellőzik ezt a remek gyógynövényt, amely már az ókorban is nagy megbecsülésnek örvendett. Amellett, hogy nekünk embereknek kiváló szolgálatot tehet a használata, a növényvédelemben is felhasználható permetszerként.

Az egyik legjobb vértisztító

Minden része gyógyító hatással bír, a gyökerétől kezdve, a száron és a levelén át a virágjáig. Az egyik legjobb vértisztító és vérképző, de számtalan más problémára is sikerrel alkalmazhatod. Kedvező hatással van a hasnyálmirigyre, így a vércukorszint normalizálása érdekében is fogyassz csalánteát. Jó hatással van a húgyutakra, megbetegedéseit, gyulladásait gyógyítja. Ha olyan állapotban vagy, hogy a szervezeted vastartalma lecsökken, és ennek okán fáradt vagy, kortyolgass csalánteát! Nemcsak testileg, lelkileg is megújulsz majd egy kúra után.

Vízhajtó hatása nagyon erős

A csalán ellenállóbbá tesz, ha hajlamos vagy a megfázásra, segítséget nyújt érszűkület esetén is. A hajas fejbőr problémáira tinktúra formájában alkalmazhatod. Megszünteti a korpásodást, és a hajhullást. A népi orvoslásban ajánlják még máj és epebántalmak, hurutos megbetegedések, gyomorgörcsök esetén. Vízhajtó hatása is nagyon erős, a széklet ürítést is könnyíti. Amellett, hogy kimossa a vérből a toxikus anyagokat, képes feloldani az érfalakra rakódott különböző lipideket, ezáltal csökkentheti főleg az időskori magas vérnyomást.

 csalan.jpg

Készíts magadnak csalántinktúrát!

Magadnak is összegyűjtheted a friss csalán hajtásait, amit aztán megszárítva, teaként egész évben kúraszerűen fogyaszthatsz. A tinktúrát, vagy más néven a növény alkoholos oldatát te magad is elkészítheted a következőképpen: A kiásott gyökeret mosd meg, tedd üvegekbe, öntsd fel 40%-os alkohollal, és két hétig hagyd állni. Szűrd le, és használd! A teát maximum 6 hétig fogyaszd, napi 1 csészével reggel, utána tarts szünetet, mert megterheli a veséket. Fontos, hogy áldott állapotban ne alkalmazd, mert az idő előtt beindíthatja szülést.